2012-02-15 16:37:03

Walentynki na wesoło

14 lutego w "Polonii" świętowaliśmy Walentynki... kulinarnie ;) Dwa zespoły (damski i męski) rywalizowały ze sobą przygotowując swoje porcje ciasta na faworki. Nie wiedzieć czemu, wiele radości sprawiły wszystkim niektóre składniki, a właściwie jeden...

FAWORKI:

30 dag mąki, 4 żółtka, 2 łyżki śmietany, 5 dag cukru pudru, 1 łyżka spirytusu (albo 2 łyżki wódki), tłuszcz do smażenia (smalec lub olej), cukier puder do posypania.

Mąkę przesiać przez sito, dodać żółtka, cukier, śmietanę i spirytus. Zagnieść ciasto, dokładnie wyrobić, zbić wałkiem tak, żeby "nabrało powietrza". Odłożyć na godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkować, pokroić i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na bibule i posypać cukrem pudrem.

Po kulinarnych zmaganiach, żeby zrobiło się jeszcze bardziej walentynkowo, obejrzeliśmy komedię "prawie romantyczną".

Która grupa wygrała konkurs kulinarny, okaże się już w Tłusty Czwartek ;)

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz się zalogować!