2012-03-07 12:42:28

Gramatyka kulinarna

Do "Polonii" przyszedł list. Pewien dziennikarz z polskiej gazety regionalnej poprosił o pomoc we wzbogaceniu rubryki kulinarnej, którą prowadzi, o przepisy na typowo ormiańskie dania. Potraktowaliśmy to jako ćwiczenie kuchenno-gramatyczne, Zestaw obiadowy: zupa, drugie danie i deser wywołał wśród pań żywiołowe dyskusje ;) 

Postna zupa "Spas":

1 litr jogurtu naturalnego, 200 gramów śmietany, 1 jajko, 1 stołowa łyżka mąki, 200 gramów pszenicy, 1 duża cebula, 2 stołowe łyżki masła do smażenia, pęczek świeżej kolędry lub rozmarynu, sól do smaku, 1 - 1,5 litra wody.

Ugotować pszenicę do miękkości, odstawić. Zmieszać jogurt z wodą, osobno zmieszać jajko, śmietanę, powoli dodawać mąkę. Połączyć obydwie części, dodać pszenicę, sól, posiekaną kolendrę i cebulę podsmażoną na maśle. Doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć. Można jeść na ciepło i na zimno.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz się zalogować!